Luftslottet som sprängdes
"Luftslottet som sprängdes" är en direkt fortsättning på "Flickan som lekte med elden". Helikoptern med den svårt skottskadade Lisbeth Salander (Noomi Rapace) lämnar Gosseberga i västra Götaland och tar henne till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. I ett rum intill vårdas hennes far, den avhoppade ryske spionen Alexander Zalachenko, som hon drämt en yxa i i självförsvar efter det att han och den jättelike halvbrodern Niedermann försökt mörda och faktiskt begravt henne.


Båda filmerna förhåller sig trognare till Stieg Larssons litterära förlagor när det gäller själva intrigen än vad "Män som hatar kvinnor" gör. Vissa sidospår i den avslutande delen har strukits helt, till exempel Erika Bergers utflykt till den stora morgontidningen. Inte heller tillåts Mikael Blomkvist ha någon erotisk affär med polisen Monica Figuerola. Resultatet blir en mer stramt berättad historia. Det är ändå mycket som måste få plats när Mikael Blomkvist och gänget på tidningen Millennium ska nysta upp bakgrunden till de övergrepp Salander utsattes för under uppväxten.


För det här manuset svarar Ulf Ryberg som flera gånger gjort utmärkta bearbetningar av böcker och även skrivit egna manus, exempelvis "Den gråtande ministern", "Kvinnan i det låsta rummet" och "Lasermannen".


Trots en speltid på nästan två och en halvtimme känns filmen aldrig lång. Det är högt tryck hela tiden, något som ändå inte utesluter att Alfredson ibland stannar upp och ger oss en andningspaus.


Det sker främst i skildringen av Lisbeth Salander, både på sjukhuset och mot slutet då hon kommit tillbaka till Stockholm.


Denna gång är hon tystare, mer inåtvänd än förut. Paradoxalt nog blir den spensliga, hårt tatuerade kvinnan ändå mer uttrycksfull. Daniel Alfredson väljer skickligt närbilden och låter kameran komma tätt inpå Noomi Rapaces ansikte. Hon är mästerlig när det gäller att se fullständigt nollställd ut, samtidigt som hon i andra ögonblick med hjälp av skiftningar i ögonen blixtsnabbt berättar vad som pågår i hennes inre.


Jag har svårt att tänka mig någon annan vinnare av Guldbaggen för bästa kvinnliga skådespelarprestation.

Denna får 4 av 5 oscar


Kommentarer
Postat av: Pia

Köpte filmen häromdagen så till helgen blir det att se den.. Älskar Salander.. önskar att hon fanns på riktigt.. En riktig "du sätter dig inte på mig, din jävel"-brud!! ;o)

2010-03-10 @ 15:51:23
URL: http://anjocapi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0