Lekplatsångest

Har ni sett barn tävla nån gång?
Dom börjar andas snabbare, spanar i ögonvrån, frustar och gör rörelser med munnen, försöker överglänsa dom andra och framför allt hur dom spanar in, bedömmer risker, chanser att vinna osv.
Det är inget, jag säger INGET emot föräldrar på en lekplats.
Fick återigen en Ahaa-upplevelse till varför jag HATAR lekplatser...
Tog barnen till en jättelekplats i lerum idag, med linbana och allt du kan tänka dig.
Vad jag inte var beredd på, det var föräldrarna...

Kommer dit, barnen rusar åt lekplatsen och börjar genast sysselsätta sig själva.
Slår mig ner på en bänk för att få lite sol i ansiktet.
Värmen ersattes av kyla, Kyla från blickar av andra föräldrar som man kunde tankeläsa till "vilken jävla lat jävel, sätta sig å sola när barnen får leka aldeles ensamma."
Nää, men mina barn har lärt sig att inte mamma och pappa är ett behov som behövs för att underhålla sig själv!

Ställer mig lite besvärat och gräver med foten och låtsas ha superduper kul.
Då kommer dom, mammorna man läst om. Kaffelattemorsorna.
Som en turistbuss i Ullared, invaderas parken plötsligt av mammor med dyra designervagnar, gucci skötväskor och vinteroveraller i 15 plusgrader. Fast såklart, hade jag köpt en overall för 3000 hade mina barn nog med haft den på sig oavsett att alla andra barn hade vårjackor.


Iallafall, det dukas upp värre buffer än resturanger.

Det roligaste av allt är:

"Här kommer en vit smörgås ( vart tog det mörka brödet vägen?) , utan kanter, med smör, fetaost, å så nån konstig skinka man aldrig hört talas om och lite färsk basilika"
"Oj, det var hurtigt, jag har bara med kall pastasallad med kasslerbitar och pressad apelsinjuice"

Bredvid sitter en stackars mamma med en termos varm oboy, en burk med hönökaks- smörgåsar i små bitar dubbelvikta och fint skurna, med ost på några, kaviar på några och leverpastej på en sista. En annan liten burk med grönsaker och två bananer, till sig och pojken.
Får nått konstigt medlidande med henne, som hon är min kosmiska syster, när hon nästan försöker gömma undan sin burk, men jag vill bara rusa fram å krama henne! Tacka att hon finns, att jag har en jämnlik!.
Eller nä, till lekplatser blir det mest en flaska saft och nån påse bullar.
Inte ens matsäck kan jag göra.
MEN, jag brukar ta en engångsgrill och ta barnen till utsiktsplatsen vid sjön på ett ensamt ställe, grilla korv med bröd, ha med skivade grönsaker och dip. Då myser vi.
Klankar faktiskt på mig nu, jag gör faktiskt med mackor ibland, men i helsike jag tar bort kanter, dom har väl tänder? Vi kör mackor med ost, kanske en risifrutti, lite frukt eller annat smått och gott som finns hemma.
Jag storhandlar inte för en timma på lekplats.
Här ser man det där beteendet jag jämde, mammorna kollar ögonvrån och jämför patetiskt allas matlådor för att kunna slå sig på magen om man nu gjort den märkvärdigaste. Nyttigaste. Speciellaste.
Kallsvettas, spärrar upp ögonen och lixom frustar som ett sto.

Nåja let´s move on.
För all del vi släpper inte DOM, bara deras mat.
Nu skall vi diskutera tonfall.
Seriöst jag blir nästan irriterad  över deras så kallade pedagogiska tonfall som låter som taget ur en svartvit uppfostringsfilm från sent 60-tal, tidigt 70-tal. Rösterna är alldeles precis lagom och så sött att man nästan behöver en kräkpåse. Nu säger jag INTE man skall låta otrevlig, men det är en viss skillnad i att säga, "kom nu älskling så går vi". Med vanlig vuxenröst. (jag) Och att med gullepluttenuttig röst med bebisröst och tonläge gulligulla fram ett "mammas lilla pluttenutte, skall mamma och lilla 'namnet' gå  och äta oss varsitt gottit mellis, som mamma gjort så gottigottigt till dig å mig, snutten"
Blir det mer pluttenuttigt så behöver jag en spypåse, som jag sa.
Samtidigt som man säger detta så tittar man inte på sitt barn, utan på omgivningen för att se om folk verkligen hör hur bra man är som mamma. Dom ser seriöst, faktiskt irriterade ut över att inte alla andra mammor sitter runt om i en studiecirkel och nickar förstående och leende åt deras fantastiska mamma-prestation.

Vart irriterad bara när det skulle tramsas och fjantas och pratas bebisspåk med en fullt normalt utvecklad 5 åring som mest såg generad ut.
Mina barn rusade runt och skrattade av glädje, och var barn, när dom andra satt på en liten servett  PÅ en bänk, och tvingades spendera 70% av lekplatstiden stillasittandes på en bänk och längtansfullt vilja leka.
Kände återigen för att krama mamman vars son spillde ut oboyen och inte orkade sin smörgås, när hon förlorade och han sprang och gungade med ett gurglande skratt som flög ut över skyarna.
Hon skulle sträckt på sig över sin lilla fina gulliga kille.

Sen skall man visa alla andra hur bra ens barn kan gunga, göra sandslott och klättra i ställningen. Som en tävling lixxom. Kanske dom har nått hemligt protokoll i väskan där dom bedömmer barns uppförande, matskick och hur dom torkar munnen med servetten.

Sanden borstas besvärat bort och skorna tömms åtskilliga gånger.
"HALLÅ??? VI ÄR I EN JÄVLA SANDLÅDA"!, vill bara skrikas ur min röst.

Dom förstör min goa soldag lekdag och vi åker bakvägen från lerum till partille istället.
Stannar på vägen vid en avsides väg, går ur bilen och springer runt i skogen bland miljoner vitsippor och gör vårskrik, plockar blommor och kramas. Folk körde nästan i diket när dom såg oss.
Förstår inte vad som var uppseendeväckande?
Såg vi ut som hippies?
Sa folk, vilka idioter, har dom rymt från psyket?
Eller var det kanske bara så att folk log och själva ville springa med oss?? Minnas sin barndom med bubblande skratt?
Men idagens samhälle, tänker man bara att man måste göra nått fel så som folk tittar, vi är så vana att vara dömda.

Barn behöver inte så mycket!
Bara lite sand på händerna och lite gräs på byxbenet.
Och dom dör inte av en bulle.
Glöm inte att barn är barn. Dom tvingas bli vuxna snart nog. TYVÄRR!!!!
Ni minns säkert den där dagen med strålande sol när ni bara sprang runt på en gräsmatta, och kände frihet, vinden blåsa i ert hår och bubblande skratt i magen.
Berodde det på Gullegullprat?
Berodde det på Pastasalladen?
Berodde det på Märkeskläderna?
Nää, det berodde på vädret, omgivning och inre lycka.
Den där lyckan vi vuxna så lättvindigt viftar bort. Eller faktiskt glömt bort.
Glömmer uppskatta när ens barn rusar med ett leende och stora kramenfamnen. -För dom är smutsiga å vi har bråttom
Glömmer uppskatta när ens barn lägger handen på din kind när dom somnar in. -För dom måste se sin favvoserie på tv.
Glömmer uppskatta en glassig mun som vill pussa dig. - För att dom inte vill bli kletiga.
behöver inte fortsätta ni förstår.
Iallafall.
Känslan av innerlig lycka, inte konstlad lycka när man är störst bäst och vackrast.
Utan lyckan, att man duger precis som man är.
Var man än är.
Hur man än är.
När man än är.
Att man duger, oavsett vad folk än har att säga.
Det är det viktigaste ni skall lära era barn. Att dom duger! Precis som dom är!


tack för mig.


Kommentarer
Postat av: Annchen

Så sant. Så sant att det knappt behöver kommenteras. Istället utbrister jag: Viiiiiitsippooooor!!! :-D Wiiieee! Har hört att de kommit, men inte sett några än i år. Bara tussilago, det är också vår iofs. Kram!

2008-04-18 @ 21:41:55
URL: http://naktergalning.blogg.se
Postat av: Helle

KAn inte gör annat än att le & nicka instämmande.. Hade du bott närmare mig, så hade vi kunnat starta en Anti-Modern MAmma klubb...Eller modern & modern.. Snobbig? Whatever..
Inget fel på O'boy, kaviarmacka & skitiga & glada ungar :)

2008-04-18 @ 22:13:32
URL: http://heahog.blogg.se
Postat av: Helle

Mm, jag vet.. Kan inte skriva mer om hon som inte ens hört av sig, då kommer hennes läsare & attackerar & hon ljuger ihop nån story så hon ska hamna i bättre dager.. Jävla omogna männsika..

2008-04-19 @ 13:28:43
URL: http://heahog.blogg.se
Postat av: Cheva

Kan bara säga håller mä dig......Jobbar i bland som kock på ett sådant dagis " mä dom duktiga mammorna " OJ
OJ säger jag vilken mat förädlrarna tycker vi ska ha den konstigare saken än den andra. Korv och mos tror jag dom stackars barnen inte vad vad de e .... vänta tänker .....heter nog något fint på franska som dom kan som jag inte kan =) Kramar på dig

2008-04-19 @ 13:54:32
Postat av: Proboarder

en fråga bara.. varför gick du inte fram till oboymamman o pratade lite? sa saker som att "det där såg gott ut. Ni verkar ha det riktigt kul tillsammans", du hade kanske fått en ny vän, och hon hade inte känt sig utanför ifrån lattemorsorna..

just a thought =)

2008-04-19 @ 14:07:59
Postat av: Blondiie

Ja du Proboarder.
Bra tanke!!
Har faktiskt inget svar på det.
Skulle bara kännas dumt som om man snyltade kanske ^^
Men du har fullkomligt rätt! Skall tänka på det nästa gång!

2008-04-19 @ 18:35:17
Postat av: Lisa

Oerhört bra skrivet. Jag skrattar och ler hela tiden. Och jag håller verkligen med dig i detta om mammorna idag.. Ojojoj!
Det sista om att vuxna (och snart vuxna) glömmer bort de som verkligen är det viktigaste för att man ska vara lycklig. Det försvinner mer och mer och jag blir bara så lessen när jag tänker på det. Usch. Bra skrivet iaf. Jag gillar din blogg. Jag brukar tipsa andra om att läsa den! Ha en bra dag! Kram

2008-04-19 @ 19:35:55
URL: http://LiisaSamuelsson.blogg.se
Postat av: Jennie

Hehehee sonens två lekkompisar är barn till lattemammor. Båda är lite av märkeskläder = Bästa kläder. Själv håller jag inte riktigt med. Det skulle aldrig falla mig in att köpa en overall som kostar över 1000 kr åt en 1-åring, eller så skulle stackarn få ha overallen året om. :-D

2008-04-20 @ 17:15:01
Postat av: Danne // curse

så vackert och sant skrivet, nu har vitsipporna kommit, jag tror jag ska hitta nån trevlig backe att rulla ner för imorgon

2008-04-21 @ 21:39:32
URL: http://asgard.curzed.net
Postat av: Marre// Evil Curse

Tror att jag ska joina min bror (Curse) i backen med vitsippor... Är mamma till 2 pojkar som nu är 14 & 15... De fick en morsa som satt och gjorde sandslott och hjälpte till med att skita ner sig, som även hade saft/ oboy & mackor. De andra mammorna satt och tittade på mig som om jag var tokig, kan ju nämna att alla barnen (deras) var med mig i sandlådan och ville hjälpa till med det där slottet. Mina pojkar kan fortfarande komma ihåg sådana saker och säga att vi hade kul. DET är väl det som är viktigt.. Låt barnen skita ner sig och ha kul, Låt barnen vara barn!

2008-04-21 @ 22:03:38
Postat av: Danne // curse

bidde ingen vitsippsbacke idag, men jag ska träffa syrran imorrn förhoppningsvis.. då får vi se om vi kan rulla som när vi var små :D

2008-04-22 @ 21:19:29
URL: http://asgard.curzed.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0