Kantarellpaj med camembert
Du behöver:
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
2 krm salt
150 g smör, kylskåpskallt
1-2 msk iskallt vatten
FYLLNING:
1 liter kantareller, rensade
1 gul lök, skalad och hackad s
smör till stekning
175 g camembert eller brieost
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
0,5 tsk salt
1 krm nymalen peppar
Gör så här:
1. Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna.
2. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, då går det lättare att kavla eller trycka ut degen i formen och den färdiga pajen blir sprödare.
3. Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24-26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 minuter.
5. Skär svampen i mindre bitar. Fräs i smör tillsammans med lökhacket tills vätskan kokat in. Låt det svalna.
6. Fördela röran i det förgräddade pajskalet. Skär osten i centimetertjocka skivor och fördela över svampen.
7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över svampen och osten.
8. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.